četrtek, 6. junij 2013

353. Steklopihači: Hrastniški kristal

Iz hladnega na vroče, bi se reklo. Iz rudnika, kjer smo bli še zjutraj v steklarno Hrastnik, kjer se izdeluje steklo, v treh podjetjih, za večino svetovnih podjetij, ki prodajajo pijače, steklovino itd. Razdeljena na tri dele: Vitrum (novi del), Opal (stari del) in Special (najnovejši del), je steklarna fascinantna že sama po sebi. Ko vstopiš skozi vrata te pričakajo izdelki. In čepki. V trenutku prihoda v proizvodne prostore pa te dobesedno oblije pot. Pri vročini poleti tudi do 60-70, mojstri pihajo v palice, ki se končajo z žarečo snovjo, mojstrice preverjajo kvaliteto izdelkov... Vsi se gibljejo po načrtu. Po navadi. Kot stroji v novem delu. In tako nastanejo kozarci Jamieja Oliverja. Pa Slovenia Vodka steklenica in kozarec za Bescherovko. In to 24 ur na dan. V treh izmenah. Ker se strojev in peči ne izplača izklapljati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar