nedelja, 26. maj 2013

359. Melona gnije: naredimo sladoled

Maj je pokazal svoje zobe. Pa ne tiste poletne, ampak še zelo pomladne. Temperature so padle, dež pada. Vrt se sicer šibi pod težo cvetov, nebo pa pod težo oblakov.

Never the less. Na pultu je te dni samevala melona. Potem, ko sem odstranil limono iz Amalfija je napočil trenutek, da tudi melona doživi svojo življenjsko vlogo. Namreč takšno, ki jo vključuje v repertoar kakšne kulinarične specialitete.

In je padla. Specialiteta ne ravno, pa vseeno dobra. Sladoled. Melonin sladoled.
Spet je prav prišel internetni brskalnik, ki je pokazal povezavo na kulinariko.net. In tam, na recept za pripravo sladoleda. 

Sestavine:


2 lončka sadja po želji
2 lončka sladkorja (samo enega, z dvema je presladko)
2 lončka kisle smetane (samo enega, z dvema je prekislo)
1/4 l sladke smetane

Melono sem narezal na polovici in jo olupil. Nato sem s priročno žličko odstranil še sredico s semeni. Sledilo je rezanje na koščke in miksanje v multipraktiku. 

Ko je bila melonina "krema" zmiksana sem dodal en lonček sladkorja in ne dveh, kot piše v receptu. Dan poprej se je namreč primerilo, da sem želel narediti jagodin sladoled, na koncu pa sem zaradi DVEH lončkov sladkorja dobil jagodni sirup primeren samo še za polivanje PO sladoledu. 

Torej. Zmiksal sem melono in sladkor. Nato pa to vrgel v malo večjo posodo. Temu sem dodal lonček kisle smetane in 250 ml sladke smetane. Z metlico sem dodobra premešal, vendar je zaradi meloninega mesa še vedno ostalo nekaj grudic, kar pa ni bilo moteče. 

Sledil je tehnično dovršen postopek odstranjevanja KitchenAid posode iz zmrzovalnika in njeno fiksiranje na sam mikser. V posodo sem nato ulil maso, ki pa se je zaradi predolgega časa fotografiranja že strdila in skoraj uničila mikser. Nice try. Posredovala je matera, rešila kar se je rešiti dalo, pomil sem posodo in preostanek mase ponovno zlil notri. Začelo se je 20 minutno mešanje. Trajanje mešanja določite sami. Odvisno od tega kako kremast naj bi bil sladoled. 

Po preteku tega časa sem enostavno zlil sladoled v posodo jo zaprl in dal v zmrzovalnik čez noč. Napaka. Sladoled bi moral pojesti takoj, oziroma še isti dan. Tako pa se je vse skupaj spremenilo v ledeno kocko, ki potrebuje pol ure da se odtaja do stanja, ko sladoled lahko zajameš z žlico. FY led.












Ni komentarjev:

Objavite komentar